WAT DOET KATTENKRUID MET KATTEN?

Kattenkruid is de laatste jaren flink populair geworden. Sommige mensen vinden het fantastisch voor hun kat en sommigen hebben er veel vraagtekens bij. Er wordt wel eens gezegd dat het net drugs voor katten is en sommige katten reageren er heel slecht op. Dus hoe zit dat nu precies en is het veilig voor jouw kat? We beantwoorden de 4 meest gestelde vragen over kattenkruid.

Wat doet kattenkruid met katten?

Jouw kat kan hier op verschillende manieren op reageren.

  • Verliefd of dronken?

In de meeste gevallen ziet de kat het kattenkruid als een potentiële partner en zal daardoor op een verliefde, flirterige manier reageren. Als ze het kattenkruid ruiken komen dus eigenlijk dezelfde stofjes vrij als bij mensen wanneer we verliefd worden. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens iets geks gedaan toen je verliefd was, waarvan je je achteraf vraagt waarom je je zo gedroeg. Katten gaan dus ook een beetje gek doen van kattenkruid. Je kat rent opeens achter een denkbeeldig object door de kamer of geeft alles en iedereen kopjes. Het kan er hilarisch uitzien hoe je kat het item met kattenkruid probeert te versieren. Soms lijkt het zelfs alsof de kat dronken is. Vandaar dat sommige mensen zeggen dat het een soort drugs voor katten is. Maar je kat is gewoon dronken van de liefde!

  • Kalm of stoned?

Sommige katten worden juist heel rustig en staren maar wat in het niets. Dit kan direct zijn maar het kan ook zijn dat ze eerst fanatiek met kattenkruid spelen, en daarna opeens heel rustig worden. Het lijkt een beetje alsof ze stoned zijn en in een andere wereld zitten.

  • Agressief

In sommige gevallen kan een kat agressief reageren op kattenkruid. Dit is vaak het geval als de kat van zichzelf heel dominant of juist angstig is. Het kattenkruid wordt dan gezien als bedreiging en de kat zal hier resoluut op reageren. Is jouw kat een echte vechtersbaas? Dan kun je maar beter niet aan kattenkruid beginnen.

  • Geen reactie

Het kan ook zijn dat de kat helemaal niet reageert. Kittens zijn immuun voor kattenkruid, omdat een kitten natuurlijk veel te druk is met de wereld ontdekken om zich bezig te houden met een potentiële partner. Pas na 12 weken wordt er interesse gewekt. Of niet. 30% Van de katten ontwikkeld nooit een reactie voor kattenkruid.

Hoe wordt kattenkruid gebruikt?

Je kunt kattenkruid dus als plantje kopen, maar meestal wordt het in gedroogde vorm verkocht. Vaak zit het verwerkt in een leuk knuffeltje zoals deze leuke kattenkruid komkommer waar je kat uitgebreid mee kan knuffelen. Je kunt kattenkruid ook los kopen en er zelf mee aan de slag. Het wordt veel gebruikt om een kat te trainen of te kalmeren. Leg bijvoorbeeld wat los kattenkruid bij de slaapplek of krabpaal. Je geur lokt je kat naar deze plekjes toe, waardoor je de kat stimuleert om dit te gebruiken. Zo leer je kat vanzelf om de krabpaal te gebruiken in plaats van je meubelen en wordt een slaapmandje omgetoverd in een eigen, veilig plekje. Voor veel katten werkt kattenkruid namelijk ook kalmerend en geeft het een vertrouwd gevoel. Voor een wat angstige kat of wanneer je de kat net hebt, kan een beetje kattenkruid dus helpen om de kat te kalmeren.

Is kattenkruid gevaarlijk?

Kattenkruid is niet gevaarlijk. Het is een natuurlijk plantje die geen verslavende werking heeft. Je kat zal er dus niet naar op zoek gaan als je het niet meer geeft. Het is ook niet giftig als ze het binnen krijgen. Wel kan het er dus op lijken alsof ze dronken zijn of drugs hebben gebruikt. Maar de werking is vrij kort, na zo’n 15 minuten is het al uitgewerkt en het veroorzaakt geen schade zoals drugs dat bij ons doet.

Je kat verwennen met kattenkruid?

Bekijk onze selectie aan kattenkruid: speeltjes, los of als verwenpakket om van alles te testen en ontdekken wat je kat het leukst vindt! Onze kattenkruid is zorgvuldig geselecteerd. Natuurlijk, gifvrij en zelfs geschikt voor menselijke consumptie. Gegarandeerde de beste kwaliteit die je kunt kopen!