Deze 44 planten zijn giftig voor je kat

Of je nu een binnen- of buitenkat hebt, er zijn een aantal planten waarbij je jouw geliefde dierenvriend liever uit de buurt houdt. Sommige kunnen lichte klachten opleveren, zoals misselijkheid en overgeven. Maar sommige planten zijn echt giftig en kunnen je kat dus fataal worden.

Hier lees je welke planten giftig zijn voor katten en wat je moet doen als je kat toch van zo’n plant heeft gegeten.

Het is niet altijd te voorkomen dat je kat zich tegoed doet aan een plantje. Je kunt zelf goed opletten voordat je een plant aanschaft, maar als je bijvoorbeeld een buitenkat hebt die in de lente een sneeuwklokje oppeuzelt, kun je daar bijzonder weinig tegen doen. Het is dan belangrijk om te weten hoe je een vergiftiging bij je kat kunt herkennen. Gewoon voor het geval dat.

Lichte verschijnselen van vergiftiging bij katten

Niet alle planten zijn even giftig, dus niet alle symptomen zullen even erg zijn. Onderstaande lichte symptomen kunnen vanzelf over gaan. Toch is het altijd aan te raden om de dierenarts te bellen als je verwacht dat je kat een giftige plant heeft gegeten. Het kan namelijk altijd zo zijn dat het gif zich verder verspreidt in het lichaam en de klachten na een paar dagen alsnog heel ernstig worden. 

  • Overgeven
  • Diarree
  • Roodheid of zwelling
  • Jeuk aan de ogen of mond

Mocht je nog residu van het gif op de vacht zien, zoals stuifmeel van giftige bloemen, was de vacht dan schoon. Zo voorkom je dat je kat zichzelf gaat wassen en nog meer gif binnenkrijgt. Let wel op als je niet zeker weet of de stof voor jou veilig is. Sommige planten zijn ook voor mensen giftig en kunnen een vervelende huiduitslag veroorzaken. Eventueel kun je de kat in een doek wikkelen om contact met jouw huid te voorkomen.

Ernstige verschijnselen van vergiftiging bij katten

Ernstige verschijnselen bij een vergiftiging bij katten treden vaak pas na een tijdje op. Dit kan na een paar uur zijn maar ook pas na een paar dagen of weken. Meestal is het gif dan door het lichaam verspreidt, waardoor het de organen begint aan te tasten. Als je onderstaande klachten herkent bij je kat, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. 

  • Bloedingen
  • Veel drinken en plassen of juist niet plassen
  • Gedragsveranderingen
  • Hartkloppingen
  • Kwijlen
  • Gebrek aan energie en door de poten zakken
  • Moeilijkheden met slikken en ademhalen

Deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, maar ze betekenen nooit veel goeds. Het is dus zeker aan te raden om de dierenarts te raadplegen.

Weet je zeker dat je kat een giftige plant heeft gegeten, maar heeft deze nog geen klachten? Neem contact op met de dierenarts. Binnen 4 tot 6 uur na het binnenkrijgen van de plant, kan de dierenarts de kat laten braken, waardoor de ergste schade kan worden beperkt. Neem eventueel een foto mee van de plant, als je niet zeker weet welke het was. De ene plant is giftiger dan de ander dus het is belangrijk dat de arts weet om welke plant het gaat en daar het behandelplan op kan aanpassen. In sommige gevallen kun je zelf ook hulp bieden, de dierenarts kan je dan uitleggen wat je kunt doen.

Zorg er ook voor dat je de bek en vacht controleert op eventuele resten van de plant en deze verwijdert. Zo voorkom je dat de kat nog meer binnen krijgt.

Neem in ieder geval bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Je kunt beter een keer te veel bellen dan afwachten en te laat zijn. 

Lijst van planten die giftig zijn voor katten

Dit zijn 44 planten die giftig zijn voor jouw kat, maar veel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan zomerbloemen in de tuin of bekende huisplanten. Er zijn meer giftige planten, maar een deel komt bijvoorbeeld alleen voor in dichte bossen of het buitenland. Vandaar dat we de lijst hebben ingekort tot de planten die je het meest in huizen en tuinen tegenkomt. *Het LICG, een onafhankelijke stichting voor het houden van huisdieren, heeft een volledige lijst gepubliceerd en die is maar liefst 3 pagina’s lang. Voor de volledige lijst kun je op hun website terecht. https://www.licg.nl/katten/verborgen-gevaren-van-planten-voor-katten/#giftige-planten

  1. Agave 
  2. Allamanda 
  3. Alocasia 
  4. Aloë vera 
  5. Amaryllis 
  6. Annemoon 
  7. Azalea 
  8. Bitterblad 
  9. Caladium 
  10. Calla 
  11. Chrysant 
  12. Croton 
  13. Cyclaam 
  14. Dieffenbachia 
  15. Ficus 
  16. Hedera 
  17. Hortensia 
  18. Hulst 
  19. Hyacinth 
  20. Iris 
  21. Kamerbrem 
  22. Kamerpalm 
  23. Kansenboom 
  24. Kegelsleutelbloem 
  25. Kerstroos 
  26. Kerstster 
  27. Lathyrus 
  28. Lelie 
  29. Lelietje-van-dalen
  30. Lepelplant 
  31. Maagdenpalm 
  32. Maretak 
  33. Narcis 
  34. Oleander 
  35. Oranjeboompje 
  36. Palmlelie 
  37. Philodendron 
  38. Sansevieria 
  39. Sierpeper 
  40. Sint jozefplant 
  41. Sneeuwklokje 
  42. Vingerplant 
  43. Wasbloem 
  44. Zijdeplant

Welke planten zijn wel veilig voor mijn kat?

De lijst met giftige planten is vrij lang. Toch zijn er gelukkig ook een aantal leuke planten die je wel veilig in je huis of thuis kunt zetten. Hier lees je meer over planten die veilig zijn voor je kat.