Top-20 katvriendelijke planten

Heb jij graag een huis vol met planten, maar heb je ook een kat rondwandelen die overal even van moet proeven? Dan vraag je je waarschijnlijk af of het kwaad kan als je kat aan je planten knabbelt. Helaas in veel gevallen wel. Er is een eindeloos lange lijst met giftige planten.

Maar er is ook goed nieuws! Er zijn namelijk ook zeker planten waar jouw kat zonder problemen aan kan knagen. Hier vind je welke.

Waarom moet ik opletten bij het kopen van planten?

kattenvriendelijke planten boxPlanten kunnen helaas giftig zijn voor katten. De mate van giftigheid is verschillend en de effecten dus ook. Maar in het ergste geval kan jouw kat overlijden van het eten van een giftige plant. In mijn vorige blog heb ik jullie uitgelegd welke planten giftig zijn voor jouw kat. Dat was een flink lijstje en ik kan me zo voorstellen dat dit mensen flink ontmoedigd om planten te kopen wanneer ze een kat hebben. Maar een plantvrij huis is nou ook weer niet nodig, er zijn gelukkig nog genoeg planten die je veilig in huis kunt halen wanneer je ook een kat hebt. Maar zorg wel dat je het zeker weet.

Met deze kattenvriendelijke planten box van Plantje.nl ben je zeker dat je de goede planten kiest. Net zo makkelijk!

 

Gelukkig is de lijst van veilige planten voor katten ook redelijk lang en blijft er genoeg keus over. Houd er wel rekening mee dat planten in principe niet echt onderdeel zijn van een gezond dieet van een kat. Net als wij buikklachten kunnen krijgen van vreemd eten op reis, kunnen katten dat ook krijgen van het eten van planten. Schrik dus niet als je kat toch diarree krijgt of moet overgeven. Dat is het ergste wat er kan gebeuren en waarschijnlijk leert je geliefde viervoeter het dan ook snel af om aan je planten te zitten.

1. Kattengras, speciaal voor katten

Kattengras is natuurlijk ook maar gewoon een plant. Maar je kunt het in de dierenwinkel kopen als speciaal gras voor je kat. Kattengras helpt bij het verwerken van haarballen waardoor katten hier minder last van hebben. Maar vaak zorgt het er ook voor dat je kat minder aandacht heeft voor de andere planten in huis. Zet er eventueel een paar neer op verschillende plekken in huis, zodat je kat een eigen plantje heeft om naar hartenlust van te snoepen. 

Andere grassoorten kunnen ook een oplossing zijn. Bijvoorbeeld de graslelie of een grasgezonnetje in de tuin als je een buitenkat hebt. 

2. Palmbomen

Wie houdt er niet van de exotische uitstraling van een mooie palmboom? In Nederland ga je ze in de natuur zeker niet tegenkomen. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet in huis kunt halen. Bijna alle palmbomen zijn veilig voor katten, met als enige uitzondering de Cycas palm.

3. Varens

Varens zijn er in allerlei soorten en maten. Je vindt ze vaak langs slootjes dus goed nieuws voor de buitenkatten in de buurt van water: ze zijn hartstikke veilig voor katten. En je kunt ze dus ook in huis halen. Ze zuiveren de lucht en nemen vocht op. Een ideale plant voor als je in een vochtig huis woont dus. Mooie varens kun je hier bestellen.

4. Nog meer veilige planten voor katten

Naast bovengenoemde planten is er nog een lekker lang lijstje met plantjes die je veilig in je huis kan zetten met katten. Genoeg keuze, toch?

 • Orchidee (niet alle soorten)
 • Bromelia
 • Pilea depressa
 • Hertshoorn
 • Calathea
 • Zwanenkruid
 • Gebedsplant
 • Bananenplant
 • Tradescantia Zebrina
 • Peperomia hederifolia
 • Luchtplantjes
 • Timble cactus
 • Slaapkamer geluk 
 • Rhipsalis Cashero
 • Echeveria of Hawortia vetplanten
 • Aglanomea Maria
 • Pannenkoekenplant

Nepplanten en bloemen

Tegenwoordig is de keuze aan nepplanten en bloemen eindeloos en zijn er hele mooie exemplaren te vinden die steeds minder makkelijker van het echt te onderscheiden zijn.

Wij zijn hier geen fans van plastic dus wij zouden nooit plastic planten kopen… maar je mag zelf kiezen wat je belangrijk vindt. Het voordeel van nepplanten is natuurlijk ook dat je ze geen water hoeft te geven en ze altijd goed blijven. Misschien staan er op den duur enkele kattentandjes in, maar de meeste planten zijn wel bestand tegen jouw knaagdier. Eh.. Kat.

Een planten terrarium

Een planten terrarium (zoals deze planten terrarium van Plantsome) is een collectie van plantjes, mos en steentjes in een afgesloten glazen pot. Ziet er hartstikke leuk uit, maar je weet zeker dat je kat er niet bij kan. Zelfs de meest grijpgrage pootjes krijgen de kurk in zo’n terrarium echt niet van z’n plek. Het enige risico dat je hebt, is dat ze het van de tafel afvegen en het kapot valt. Het blijven immers katten..