GUN JE KAT EEN HEERLIJKE SLAAPPLEK

Wist je dat katten per dag zo’n 16 uur slapen? En kittens en oudere katten zelfs nog meer. Dan wil je natuurlijk wel dat ze een heerlijk plekje hebben waar ze zich veilig voelen en ongestoord kunnen uitrusten. Of liever nog, verschillende plekjes, zodat ze zelf kunnen kiezen en kunnen afwisselen. 

Voorkeursplekken van een kat

Ondanks dat het vaak lijkt alsof katten willekeurig ergens gaan liggen, hebben ze wel degelijk een voorkeur voor slaapplekken. Nu is elke kat natuurlijk anders, dus wat is voor jouw kat een goede slaapplek? Dat kun je redelijk goed inschatten als je let op waar de kat uit zichzelf gaat slapen. 

Een beschutte plek, of juist niet ?

Kruipt jouw kat graag met jou onder de dekens? Katten doen dit meestal voor extra bescherming. Katten vinden het fijn om beschut te liggen, zodat ze minder snel worden gevonden door eventuele vijanden. Als je kat zich vaak verstopt, zit je zeker goed met een beschutte slaapplek, zoals een vilten kattenhol. Hierin kan je kat zich lekker verstoppen, maar toch nog alles in de gaten houden. Ook een krabpaal met een afgesloten onderdeel is voor zulke katten een favoriet. Ligt jouw kat liever op open plekken? Dan wordt er waarschijnlijk niet omgekeken naar een afgesloten bed. Je hebt dan meer aan een open mand of simpel dekentje.

Een zacht plekje

Ondanks hun dikke vacht, zoeken katten in de winter de warmte op. Probeer eens een dekentje neer te leggen op de huidige favoriete plek van je kat. Het beste is een kleedje van een zachte stof, zoals een schapenvacht. Of kies voor een mandje dat volledig gemaakt is van een zachte stof, zoals een vilten kattenmand. In de zomer wordt dit misschien minder gebruikt, omdat het dan te warm is. Dan is een zijden dekentje juist weer een fijne verkoelende oplossing. 

Een gepaste plek

Houd rekening met wat je kat wel en niet kan. Een kitten klimt gemakkelijk in een krabpaal boom om van bovenaf alles in de gaten te houden. Maar als je kat ouder wordt, blijft zo’n krabpaal waarschijnlijk ongebruikt. Springen kan pijn doen aan de spieren en gewrichten. Zorg dan juist voor een laag mandje, waar je kat zo in kan lopen. Houd ook rekening met het formaat. Ondanks dat katten zich gemakkelijk oprollen, willen ze zich ook kunnen uitrekken. Zorg dus dat een mandje past bij de grootte van jouw kat.

Nu heb je op basis van het gedrag van jouw kat besloten welk slaapmeubel je wilt kopen. En nu? Waar kun je het mandje het beste neerzetten om je kat ook echt dat lekkere slaapplekje te gunnen? Hier moet je rekening mee houden.

Niet teveel lawaai en commotie

Katten horen een heel stuk beter dan mensen. Ze raken gewend aan geluiden in huis, maar kunnen gemakkelijk schrikken van plotselinge geluiden. Een mandje onder de TV zetten is dus niet het beste idee. Ook een plek waar vaak mensen langs lopen is te onrustig voor een kat. Hoe diep een kat ook slaapt, ze horen alles en hebben altijd een bepaalde mate van alertheid. Elke keer dat je langsloopt, verstoor je de rust van jouw geliefde kat, en dat wil je natuurlijk niet. 

Een plek met overzicht

Katten zijn jagers en altijd alert voor het geval er een prooi voorbij komt. Jij weet wel dat er binnen niets gaat gebeuren, maar hun instinct is nu eenmaal zo ingesteld dat ze overzicht willen hebben en snel kunnen aanvallen, zelfs als ze slapen. Veel katten zoeken daarom een plekje van waaruit ze de hele ruimte in de gaten kunnen houden. Het liefst iets hoger, bijvoorbeeld in de vensterbank of op een kastje.

Een goede temperatuur

Zorg ervoor dat het mandje op een plek staat waar het lekker warm is, maar niet te heet. Katten zoeken in de winter graag de warmte op, bijvoorbeeld door in de vensterbank boven de verwarming te gaan liggen. Toch blijven ze daar vaak geen uren liggen, omdat het dan toch te warm wordt. Zorg dus dat er een alternatief is, voor als het te warm wordt. Maar zorg er ook voor dat het niet te koud is. Bij een open raam of buitendeur is niet ideaal. Tenzij het heel warm is in de zomer, dan kan een briesje juist voor verkoeling zorgen.

Gezellig in de buurt

Je wilt het liefst een plekje bij jou in de buurt. Dit is voor jou wel zo gezellig, maar ook jouw kat vindt dit gezellig. Ondanks dat katten zelfstandige dieren zijn, vinden ze het gezellig om in de buurt te zijn. Misschien niet op schoot, maar bijvoorbeeld op een kastje in de buurt van de bank. Geef jouw kat wel de mogelijkheid om lekker weg te kruipen als dat gewenst is. Als er veel drukte is, is het wel fijn om even afstand te kunnen nemen.

Dat is dus verschillend per kat. En om het nog gemakkelijker te maken, waarschijnlijk ook afhankelijk van het seizoen, de temperatuur en de huidige stemming van jouw kat. Dus het belangrijkste is om voor verschillende opties te zorgen en niet meteen teleurgesteld te zijn wanneer een mandje niet wordt gebruikt, dat kan zomaar weer komen.

Een simpele kartonnen doos kan bijvoorbeeld in de zomer een beetje verkoeling bieden. Maar in de winter worden de zachte, warme plekjes weer opgezocht. Haal slaapplekjes dus niet meteen weg als ze een paar dagen niet gebruikt worden, het kan zomaar een maand later het favoriete plekje zijn.

Kies dus zeker ook een mandje dat jij ook leuk vindt, dan staat het niet zo in de weg.