4 TIPS OM VERVELING BIJ JE KAT TE VOORKOMEN

‘’Mijn kat is lui’’, ‘’mijn kat speelt niet’’ zijn zinnen die wij vaak horen van katteneigenaren.

Katten zijn niet veel anders dan wij, mensen. Ze moeten bewegen om in goede fysieke en mentale gezondheid te blijven. Als je kat zich verveelt, dan kan hij depressief worden en zich richten op je meubels… Het zal je niet verbazen… een kat die zich verveelt haalt vaak allerlei kattenkwaad uit! 
Spelen met je kat helpt vaak om schade aan je meubels (bank, stoelen) te voorkomen. De kat richt zijn aandacht dan op zijn speeltjes af en minder op je meubels!  Het is ook voor ons, hun eigenaren en beste vrienden, hartstikke leuk om met onze katten te spelen! Ik vermaak mij altijd als ik katten zie rennen en in de lucht springen.

 

Mijn kat verveelt zich. Wat kan ik doen?

Katten die hun energie buiten niet kwijt kunnen raken, gaan zich vaak vervelen. Ze moeten dan gestimuleerd worden om meer te gaan spelen. Maar natuurlijk slapen ze liever op de bank of in hun kattenmand in de zon! We hebben het idee dat ze een beetje lui zijn geworden… maar waarschijnlijk is jouw kat het helemaal niet meer gewend om te spelen als je al een tijdje niet meer met hem hebt gespeeld.
Ken je het verhaal van de kip en het ei? Je kat wil niet spelen dus hij verveelt zich… of is het andersom? Hij verveelt zich, wordt depressief en heeft daarom geen zin meer om te gaan spelen?  Niet alle katten vinden het leuk om zelf te gaan spelen… je raadt het al: met deze 4 tips ga jij aan de slag om je kat te motiveren om meer te gaan spelen!
Een kat kan weer leren spelen, en daar hebben wij zeer geschikte kattenspeelgoed voor. Met natuurlijke materialen, leuke kleuren en patronen, met biologische kattenkruid of Fairtrade vilt van biologische schapenwol.

 

Tip 1: Gifvrije kattenkruid

catnip kat met komkommer

Voor katten die zich vervelen is kattenkruid een wondermiddel! Maar hoe werkt dat?

Kattenspeeltjes met kattenkruid zijn vaak een uitkomst bij binnenkatten die lui zijn geworden en niet graag spelen. Niet alle katten reageren erop, maar ze zijn er vaak dol op. Het is zeker het proberen waard.
Kies dan het liefst voor gifvrije, biologische kattenkruid. Genoeg keuze aan gifvrije kattenkruid speeltjes in ons assortiment, dus leef je uit!

 

Tip 2: testen, testen, testen

Hoe weet ik welk kattenspeeltje geschikt is voor mijn binnenkat? 

Er zijn veel verschillende types speeltjes voor katten. Denk aan de bekende kattenspeeltjes om te jagen (balletjes, speelmuisjes), verstopplekjes, knuffeltjes, krabspeelgoed, intelligentie speelgoed… In principe zijn alle speeltjes geschikt voor alle katten! De vraag is wel wat je kat het leukst vindt en welk speeltje hem gaat motiveren om te bewegen.
Meestal raad ik aan om een mix van verschillende types speelgoed te proberen. Denk bijvoorbeeld aan een speelmuis met een paar balletjes, een leuk krabkarton en een zacht kussentje met kattenkruid. Zo kun je ervaren wat je kat het leukst vindt én je houdt het interessant door ze regelmatig te wisselen.

Belangrijke tip: Als je kat klaar is met spelen, laat het speelgoed niet staan en verstop het. Zo raakt je kat minder aan het speelgoed gewend en vindt hij het volgende speelsessie weer spannend en interessant. 

 

Tip 3: Speeltjes & maandjes van wolvilt 

Katten zijn dol zijn op de geur van vilt! Heb jij misschien een trui of vloerkleed van schapenwol thuis? Dan heb je vast al gemerkt dat je kat de geur van schapenwol lekker vindt. Wat ze altijd heerlijk vinden zijn de catcaves van vilt (bijvoorbeeld deze fairtrade vilten catcaves) . Daar kunnen ze altijd heerlijk in slapen! Maar goed, nu even niet, want wij willen je kat weer motiveren om te gaan spelen 🙂

Katten houden ook van de structuur van vilt. De nagels van de kat slaan zich vast in het vilt… dan wil je kat de nagels los slaan en bam! De vilten speelmuis of balletje van vilt vliegt door de lucht. De structuur van de vilten speeltjes maakt ze extra spannend!

 

Tip 4: Pas op met katten lasers! 

Spelen met je kat is natuurlijk super leuk, maar pas op wat voor speelgoed je gebruikt. Het moet wel veilig zijn. Dit is helaas niet altijd het geval met katten lasers. De meeste speeltjes zijn gemaakt met het doel om de natuurlijke leefomgeving van katten zo goed mogelijk na te bootsen. Jagen, zich verstoppen, krabben… Zo leven ze lang en gelukkig! Binnenkatten blijven vooral binnen en hebben de kans om echte prooien te vangen niet. Daarom is het voor deze katten extra belangrijk om ze neppe prooien te geven om te gaan jagen!

Met de lasers zijn er twee problemen. Het kan oogschade veroorzaken en tot frustratie leiden. Met een simpele lazer? Ja helaas… ik zal het uitleggen. 

  1. Lasers kunnen leiden tot frustratie

    Als een kat aan het jagen is wil hij,  als hij klaar is met spelen, zijn prooi doden. Dode prooi = succesvolle jacht! Je ziet het al aankomen: het probleem met de laser is dat je kat zijn prooi nooit kan doden en dit is frustrerend. Sommige katten zijn zo gefrustreerd dat ze wat gespannen of gestrest van worden. Dat was juist niet de bedoeling! Blijf je kat zoeken naar het rode puntje op de grond nadat jullie gestopt zijn met spelen? Dan is hij duidelijk niet relax en voldaan na zijn speelsessie.

  2. Laserlampjes zijn schadelijk voor de ogen

    Dat klinkt logisch, maar het licht van de laser mag nooit (never, jamais) in de ogen van je kat schijnen. Hij zou er blind van kunnen worden! Ook niet in de ogen van een mens trouwens, maar de ogen van katten zijn een stuk gevoeliger. Het licht moet dus niet dus nooit direct schijnen in de ogen van je kat, maar pas je ook op dat het ook niet via reflecterende materialen in zijn ogen terechtkomt? 

Veilig spelen met een laser is dus uitermate belangrijk. Wist je dit niet en heb je al eens met je kat met een laser gespeeld? Geen paniek! Wij spelen af en toe ook met een laser met onze Flocke, om eerlijk te zijn. Als je dit op een goede manier doet, is er sowieso niets aan de hand. 

Onze tip: hou je speelsessie met de laser kort, vermijd de ogen en geef je kat achteraf een speelmuis dat hij mag pakken… of een gezond snoepje. Zo geniet je kat toch van het prestatie gevoel: het is hem gelukt… hij is een goede jager!

Hopelijk helpen deze 4 tips om verveling bij je kat tegen te gaan. Veel speelplezier samen!