11x SPEELGOED VOOR JOUW KAT

Als je een kat hebt, weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om regelmatig met de kat te spelen. Maar weet je ook waarom? Katten zijn van nature jagers en door te spelen stimuleer je dat natuurlijke jachtinstinct. Buitenkatten kunnen natuurlijk buiten ook lekker jagen, maar word jij gelukkig van een dagelijks muisje voor je voeten? Ik in ieder geval niet, dus ik speel liever met m’n kat zodat ze haar energie kwijt kan. Zo weet ik ook zeker dat ze fit blijft en zich niet gaat vervelen. Mocht je niet zo goed weten welke kattenspeeltjes je moet kiezen, dan vind je hier enkele ideeën.

Speeltjes voor samen

Er zijn verschillende manieren om samen met je kat te spelen. Hier enkele voorbeelden.

1. Kattenhengel

De kattenhengel is waarschijnlijk het bekendste kattenspeeltje. Een stok met daaraan een touwtje en een speeltje. Je vindt ze in allerlei soorten en maten, zoals met een vogel of met een kleurrijk bosje veren. Hiermee boots je echt een prooi na. Beweeg daarbij het touwtje wel van de kat af, een prooi gaat in het wild ook niet op de kat af. Wel kun je lekker afwisselingen qua snelheid en kun je het speeltje ook ergens achter verstoppen om het uitdagender te maken.

2. Maak een staart

Ben je druk het huis aan het schoonmaken, maar lijkt je kat te willen spelen? Bind dan een touwtje om je middel dat ruim op de grond komt te hangen, eventueel met iets leuks aan het einde gebonden. Zodra jij wegloopt, sleept het touwtje achter je aan. Dit geeft hetzelfde idee als met een hengel, alleen hoef je er niets voor te doen. Kijk wel uit als je kat graag de nagels gebruikt bij het spelen, dan kunnen je enkels in gevaar zijn.

3. Jagen op snoepjes

Katten hebben een sterke neus en gebruiken deze actief bij het jagen. Dit kun je stimuleren door telkens op een nieuwe plek een snoepje te verstoppen die de kat moet zoeken. Je kunt dit uitdagender maken door de snoepjes op een steeds moeilijker vindbare plek te leggen, bijvoorbeeld op een plek waar de kat voor moet klimmen of juist iets voor moet verplaatsen. Uiteraard moet je dit niet teveel doen, je kat kan dik worden van te veel snoepjes.

JE KAT ZELF LATEN SPELEN

Ben je regelmatig weg, bijvoorbeeld naar werk? Of heb je zo’n gezellige kat die ‘s nachts loopt te spoken? Zorg dan dat er genoeg speeltjes zijn waar je dierenvriend zichzelf mee kan vermaken.

1. Balletjes of muisjes

Balletjes of muisjes heb je ook in allerlei soorten en maten. Zo heb je gekleurde viltballetjes of balletjes met catnip (of kattenkruid). Katten zijn gek op de geur van kattenkruid en hiermee weet je zeker dat je een favoriet te pakken hebt! Hier lees je meer over kattenkruid, wat het is en wat het doet.

Ook leuk zijn speelmuisjes of visjes, dan lijkt het echt een prooi. Een figuurtje is wat minder beweeglijk, waardoor ze minder makkelijk door de kamer rollen dan balletjes. Het ligt dus ook jouw kat wat de voorkeur heeft. Sommige katten zien de figuurtjes echt als prooi en gaan dan wild tekeer, terwijl een ander liever een balletje wegschiet.

2. Kattenpuzzels

Er zijn allerlei constructies te vinden die speciaal voor katten ontworpen zijn, zonder dat ze de hele kamer door hoeven te rennen. Dit is vooral een uitkomst als er nog wel eens iets stuk gaat wanneer je kat weer over de tafel rent. Deze kattenpuzzels bevatten balletjes die de kat rond kan schieten. Ze kunnen er niet uit, maar je kat zal zeker proberen er één te pakken te krijgen! Wil je een multifunctionele puzzel? Dan is de krabpuzzel iets voor jouw kat. Dit is namelijk een krabpaal en speeltje in één. Wist je dat krabben een stressverlichtend effect heeft op katten? Dit is dus echt een win-win.

3. Een snoepjes bal

Er zijn verschillende balletjes waar je door kleine gaatjes snoepjes in kunt doen. Door de bal op de juiste manier te draaien, vallen de snoepjes er uit. Je kat ruikt de snoepjes natuurlijk door die gaatjes, maar kan ze er niet zomaar uit krijgen. Door te spelen met de bal zullen ze er uit vallen. Geloof mij dat je kat dit zo door heeft en hier fanatiek mee aan de slag gaat.

1. Bolletje aluminiumfolie

Aluminiumfolie is beweegbaar, maakt een knisperend geluid en reflecteert licht. Er gebeurt dus een hoop als je hiermee aan de haal gaat.

2. Wc-rol

Een Wc-rol is hartstikke interessant voor een kat omdat deze de poot er doorheen kan steken. Je kunt dit nog interessanter maken door er een snoepje in te stoppen die je kat er uit moet zien te halen. Of door de zijkanten dicht te maken en er bijvoorbeeld koffiebonen in te stoppen die geluid maken.

3. Boodschappentas of kartonnen doos

Je kat kan zich heerlijk verstoppen in een doos of tas. Eventueel kun je er een leuk speeltje in leggen zodat ze extra veel plezier hebben.

4. Bolletje wol

Heb je wel eens proberen te breien met je kat ernaast? Onmogelijke opgave. Geef je overgebleven bolletje wol aan je kat zodat jij rustig verder kan. Wel even goed vastknopen zodat je geen heel wol parcours in je huis hebt. 

5. Gevulde sok

Je hebt vast ergens een eenzame sok liggen. Vul deze met iets pluizigs en eventueel wat kattenkruid voor een simpel speeltje en knuffeltje in één.